Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Egy biogazda baromfi-farmja, képekkel

Fontos számodra az ökológiai álattartás és érdeklődsz a tojótyúk vagy más baromfi fajta tenyésztése iránt? Kíváncsi vagy milyen a csirke mesterséges felnevelése félintenzív körülmények között? Szeretnéd megtudni, hogyan védd meg házi szárnyasaidat a betegségektől? Vagy csak a tojástermelés érdekel? Nincs tapasztalatod ezen a területen, de szívesen foglalkoznál vele?

Ha az előző kérdések közül legalább az egyikre “igen” a válasz, akkor “A biobaromfi tartását” neked írták! A biogazda kiskönyvtár című könyvsorozat 2001-es számában Zámbó Sándor és dr. Mátray Árpád közösen írt könyvet “A biobaromfi tartása” címmel. A könyvsorozatban többet között a bioméhészettel (2001), a talajjavítás és tápanyag utánpótlással (2003), a biodinamikus kertgazdálkodással (2000) és gyógynövények termesztésével (2001) kapcsolatos szakkönyvek is megjelentek.

Az ökológiai állattartás- és termelés iránt érdeklődők száma már 2001-ben is növekedő tendenciát mutatott. Az erre törekedni kívánó emberek számára fontos volt az állatok természet-közeli felnevelése, a tápanyagban gazdag takarmánnyal való ellátásuk, illetve az, hogy maga a takarmányt is saját kézzel termelhessék meg a helyi viszonyoknak megfelelően. Mindezen feltételek teljesülése esetén megvalósulhat “a talaj-növény, növény-állat, állat-talaj kapcsolatrendszer kialakítása és fenntartása” – írja Zámbó és Mátray.

Az iparszerű tartástechnológiák megjelenése előtt ezek az elvek alkották az alapértelmezett gyakorlatot és gondolkodásmódot; mára ez kicsit megváltozott, és ezért fontos, hogy a hagyományos módszereket ne dobjuk félre, hanem a mai tudásunknak megfelelően, korszerűen alkalmazzuk őket, a technológiai fejlődés adta lehetőségek segítségével.

A mű célja, hogy a teljes értékű, egészséges baromfihús- és tojástermelés lehetőségeit adja át azoknak, akik az ökológiai baromfitartással kívánnak foglalkozni. A mű végigkíséri a tyúk, a pulyka, a lúd, a kacsa, a gyöngytyúk ökológiai tartásának fázisait a tojástermeléstől a kifejlett állatig. Olyan részletességgel írja le a szerző ezt a tartásmódot, hogy az is bátran elkezdheti, aki eddig nem foglalkozott ezzel. Erre a szabadban való, legeltetésre alapozott tartásmódra elsősorban az egész nap kapirgáló, táplálékot maga kereső, őshonos magyar fajtákat ajánlja. Az állatok egészségvédelmében az állatorvos szerző a megelőzést hangsúlyozza, a gyógykezelés területén pedig az alternatív gyógymódokat, a homeopátiát, a fitoterápiát, a Bach-virágterápiát és a fényterápiát javasolja.

És akkor nézzünk meg pár igazán egészséges, életerős magyar szárnyasról készült retro-fényképet “A biobaromfi tartásából“.

(A színes felvételeket Zámbó Sándor készítette. A fajtákat bemutató képek és dr. Szalay István fotói a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben készültek.)

1. Kép: Sárga magyar tyúk és kakas

1

2. Kép: Fehér magyar kakas és tyúk

2

3. Kép: Kendermagos magyar kakas és tyúk

3

4. Kép: Fehér erdélyi kopasznyakú kakas és tyúk

4

5. Kép: Gödöllői new hampshire tyúk és kakas

5

6. kép: Kendermagos erdélyi kopasznyakú naposcsibe (fotó: Hudetz József)

6

7. Kép: Hízlalásra elkülönített kakasok

7

8. Kép: Árnyékoló tyúkok részére

8

9. Kép: Tyúkok a legelőn

9

10. Kép: Rézpulyka tenyészpár: tojó, illetve kakas (fotó: dr Szalay István)

10

11. Kép: Fodrostollú magyar ludak

11

12. Kép: Tarka magyar kacsa gácsér (fotó: dr Szalay István)

12

13. Kép: Gyöngytyúk

13

Forrás: A biobaromfi tartása
A cikket írta és szerkesztette: Vágott Baromfi

 

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília