Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Jön a csirke globális dominanciája

Roberto A. Ferdman 2014. Július 14.
Washington Post

A sertés uralkodik mindenhol, de ennek vége.

Várhatóan a baromfi válik a világ legközkedveltebb fogyasztású húsává a következő 5 éven belül; ez összhangban van azzal a tanulmánnyal, melyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bocsátott ki július első hetében.  A világ étvágya a csirke iránt gyorsabban növekszik, mint bármely más húsféle iránt, miközben a sertés fogyasztása inkább lassul a legnépszerűbb piacokon..

Jelenleg, a világ teljes hústermékeinek legnagyobb részét sertés-számlák teszik ki, azonban a viszonylag lassuló növekedési ráta következményeként – a következő évtizedre – a baromfi fogja azt felülmúlni 2020-igállítja a tanulmány.

Ez a trend várhatóan minden egyes régióra és országra érvényes lesz – fejlettre és fejletlenre egyaránt.

Egy főre jutó húsfogyasztás a világon //Forrás: washingtonpost.com; "The coming global domination of chicken"

Egy főre jutó húsfogyasztás a világon //Forrás: washingtonpost.com; “The coming global domination of chicken”

Miért?

Kezdve azzal, hogy a legolcsóbb és leghozzáférhetőbb húsféle a világon. Ami még fontosabb, hogy stabilan tartja magát: mind a szarvasmarha, mind a disznóhús ára előreláthatólag jelentősen meghaladja majd a baromfiét a jövőben.

Valamint mentes a kulturális gátaktól, ami hatással van a disznóhúsra. Nem véletlen, hogy a világ legtöbb csirkét fogyasztó országaiban ott a legnagyobb az egy főre eső felhasználás, ahol disznóhúst egyáltalán nem fogyasztanak – ilyen nevezetesen Malajzia, Izrael és Szaúd-Arábia, az OECD jelentése szerint.

“A baromfi felhasználás, ahol kevés kulturális korlátba ütközik,  a fogyasztás nagy mértékű növekedéséhez vezetett a különböző földrajzi térségekben.”

írja a tanulmány, hozzátéve:

“A piaci tendenciák figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy a baromfi piaca 2023-ra 50%-os bővülést érhet el.

A rossz hír az, hogy a baromfiipart akadályozza az állati jogok megsértéseinek növekvő száma. Az Egyesült Államokban a csirkék és pulykák nem kapnak a vágóhidakon ugyanolyan jogszerű védelmet a goromba bánásmód ellen, mint amilyen védelmet a marhák és disznók élveznek.

A jó hír, hogy a baromfiipar környezet-barátabb, mint a legtöbb egyéb húsféle. Kilogrammonkénti felhasználásában a baromfi-szén-lábnyom nagyjából a fele a disznóénak, egynegyede a marhának és heted része a báránynak, állítja friss tanulmányában a Környezeti Munka Csoport.

Húsfogyasztás környezetre gyakorolt hatása //Forrás: ewg.org; "Climate and Environmental Impacts"

Húsfogyasztás környezetre gyakorolt hatása //Forrás: ewg.org; “Climate and Environmental Impacts”

“Ha holnap minden amerikai abbahagyja a marhahús evést – amelyre én nem számítok – és elkezd helyette csirkét enni, az megegyezne 26 millió autó eltávolításával az utakról” állítja a tanulmány.

Washington Post

Forrás: The coming global domination of chicken

(Amennyiben fordítással kapcsolatos érszrevétele, vagy weboldalunkkal kapcsolatos ötlete van, kérjük jelezze az [email protected] címen!)

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília