Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Ennél laboratóriumban nevelt csirkét?

By

Lehetőség nyílhat arra, hogy nem messze tőled, egyenesen a tányérra érkező “húst” ehess. Egy Bay Area nevű frissen indult vállalkozás éppen most mutatta be azt az első csirke- és kacsahúst, amely nem tenyésztett állatoktól származik – hanem laboratóriumi sejtek által.

Laboratóriumban készült marhahús ugyan már régóta van – először 2013-ban mutatták be, habár még azóta sem állnak a fogyasztók rendelkezésére, mivel gyártóik további kutatási lehetőségeket kapnak a hihetetlenül magas gyártási költségek lecsökkentése érdekében – de baromfi esetében ez az első. Uma Valeti a társalapítója és vezérigazgatója a Memphis Meats nevű cégnek, amely felel ezen termékekért, és amely egy gyártási módról szóló tervezetet adott át a Modern Farmer nevű amerikai magazinnak.

Állati sejtekkel indítunk, hogy meglegyen a lehetőség az önképződésre – mondta a Modern Farmer-nek egy email keretében Uma Valeti. (Ő az őssejtekre utal, melyek természetes módon osztódnak és végül szövetet képeznek az állatból.) Azután a sejteket gazdag tápanyagokkal tápláljuk, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat és növényeket (ugyanúgy, mintha fűvel etetnéd a tehenedet), és hagyjuk növekedni azokat fehérjévé felhalmozódott hússá. Miután a hús elérte a kívánt finomságot, begyűjtjük, és már készen is áll a főzésre.

valeti

Uma Valeti, társtulajdonos és ügyvezető igazgató Memphis Meats-nél. A fotó a cég jóvoltából készült

Miközben a marha egy nehezebben fogyasztott húsfajta – a vállalat egyébként tavaly megalkotott egy marhahúsgombócot -, addig a csirke szinte mindenütt igen népszerű, és a kacsa is, amely kevésbé elterjedt az Egyesült Államokban, míg a világ más részein a legfőbb fehérjének számít, különösképpen Kínában, ahol évente hatmilliárd tonnát fogyasztanak belőle.

A vállalat azt állítja a termékeiről, amelyre úgy hivatkoznak, mint “tiszta húsra“, hogy azok jobbak, mint a hagyományos módon előállított csirke-, marha- és kacsahús, mivel a vállalat termékeinek kisebb a környezetre gyakorolt következménye annál (valamint az etikai kérdések is enyhébbek bizonyos népek gondolkodása szempontjából), mint amikor az állatokat felnevelik és levágják. A Memphis Meat állati fehérje előállításának a folyamata kevesebb, mint a tizedét igényelné a földterületnek és víznek; valamint kevesebb, mint a felét az energiafelhasználásnak a hagyományos húsfogyasztási szokásokhoz képest – állítja Valeti. Ezenkívül a hagyományosan előállított húsok tekintetében vannak olyan álltajóléti kérdések, és az élelmiszerek okozta betegségek, mint a szalmonella, az E-coli, melyekről azt mondják Valeti-ék, hogy az ő termelési módjuk során kevésbé merülnek fel ilyen kérdések. (Bakteriális szennyeződés leggyakrabban a fertőzött állatszékletekkel való érintkezés során következik be. Ez kevésbé problematikus, ha steril környezetben létrehozott húsról beszélünk, leszámítva magát az állatot és annak folyamatban lévő fizikai funkcióit.)

De akkor itt van az 50.000 dolláros kérdés: fognak enni a fogyasztók laboratóriumban nevelt húst? Valeti nagyon reméli.

Úgy véljük, hogy mihelyt az emberek tudomást szereznek a húsunkról – és arról a számos előnyről, amelyet a testnek, a bolygónak és az állatoknak kínál -, akkor túlnyomó részt lelkesedni fognak a termékeink iránt. Hisszük, hogy mindaddig, amíg az embereket megfelelően tájékoztatják, úgy lelkesen támogatják majd mozgalmunkat. – mondja Valeti.

Még ha egyet is értesz ezzel az ötlettel, várnod kell egy darabig, mielőtt megvásárolhatnád a húst – még négy év Valeti szerint, amely egyben azt jelenti, hogy képesek lesznek “jelentős mértékben lecsökkenteni a termelési költségeket”. (Jelenleg körülbelül 9000 dollárba kerül, hogy a Memphis Meats fél kilogramm baromfihúst állítson elő, jelentette a Digital Trends.)

Már sikerült lecsökkentenünk a termelési költségeket több, mint 100-adára azóta, hogy elkezdtük a kutatásunkat”- mondja Valeti. “És bár kezdetben a piacra enyhe árréssel juthatunk be, mérlegeléseink szerint biztosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk a húst olyan áron előállítani, amely versenyképesebb (és végül sokkal olcsóbb) lesz, mint a hagyományosan előállított hús.

 Forrás: Would You Eat Chicken Grown in a Lab?

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília