Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

A bársonyos és szaftos csirkemell elkészítésének 4 módja

A csirkemell nemcsak a szárnyas legsoványabb része, hanem az egyik legmagasabb energiatartalmú izomzata is egyben. Jótékony fehérjéből 21,2 gramm található 10 dkg húsban. Zsírtartalma egészen elhanyagolható, ezért nem véletlenül olyan népszerű sportolók és diétázók körében is.  A csirkemell sütése azonban kényes dolog lehet, különösen a filézetté.

Nem számít, hogy a hús serpenyőben sült, vagy grillezett, mert ha túl korán vesszük le a tűzről, vagy tovább hagyjuk sülni a kelleténél, száraz maradhat és így kevésbé lesz megnyerő a fogyasztója számára. Pedig ez az egyik legfinomabb része a madárnak, ha tudjuk, mit kell vele csinálni. Harc a lehetetlennel, vagy mégis léteznek trükkök egy finom és ízletes húsféle elkészítéséhez?

A háziasszonyok bizonyára sok praktikát ismernek ezen problémák kiküszöbölésére, úgyhogy ez a cikk elsősorban azoknak íródott, akiknek a csirkemell-sütéssel kapcsolatban eddig általában negatív tapasztalataik voltak. (Az első legfontosabb lépés, hogy a csirkemell-filé legyen vékonyra szelve és kiklopfolva. Másik legfontosabb tényező, hogy sütéskor a lehető legkisebb lángon süssük a húst.)

  • Az első praktika, amit érdemes kipróbálni, egy könnyen elkészíthető kínai gyorspác. Nincs másra szükség, mint viszkire, tojásfehérjére és kukoricakeményítőre. A három összetevőt a szükséges mennyiségben összekeverjük, majd abban megforgatjuk az ízesített húst. Egy óra múlva már süthető is, garantálva a bársonyos és ízletes végeredményt.

 

  • A második praktika közismert eljárás: vegyünk egy mélyebb edényt és töltsük meg annyi tejjel, hogy ellepje a benne áztatott csirkemell-filét. Adjunk hozzá – fél literhez – 3 gerezd fokhagymát összepréselve és egy fél csomag frissen összevágott snidlinget. Keverjük össze az egészet és hagyjuk állni benne az ízlés szerint befűszerezett húst legalább egy órát. A végeredmény itt is biztos siker lesz, vagyis egy porhanyós és szaftos sült hús. (Ugyanezt el lehet készíteni kókusztejjel fokhagyma nélkül.)

 

  • A harmadik praktika a legegyszerűbb módszer: a filézett csirkemellet sózzuk és borsozzuk be sütés előtt, valamint egy kevés Oliva olajba forgassuk meg. A bepácolt húst hagyjuk állni egy órát, majd mehet az előre felhevített serpenyőbe egy kevés Oliva olajba. Oldalanként 3-4 percig süssük közepes lángon, és csak egyszer fordítsuk meg. Nem feltétlenül kell ragaszkodni a pirossághoz, ha puha és finom eredményt szeretnénk.

 

  • Negyedik praktika, ha az előbbiek túlságosan bonyodalmasak vagy komplikáltak voltak, akkor csinálj mindent úgy, mint ahogyan szoktad, azzal a különbséggel, hogy készíts az ételhez valamilyen tejszínes mártást. Attól a csirkemell maga ugyanolyan száraz marad, de a mártás miatt nem érzed majd annak!

A lényeg a lassú tűzön való sütésen van. Legyél türelmes, hogy elkerüld a kritikát!

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília