Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Író lében pácolt csirke

bonappetit.com
 

Készíts elegendő páclevet egy másfél-két kilogrammos csirkéhez, vagy 2 kilogrammnyi darabolt csirkéhez az alábbi instrukciók szerint.

 

Előkészítés:

Keverj össze 1 liter írót, 4 teáskanál sót és egy teáskanál őrölt feketeborsot egy nagyobb, lezárható műanyagtasakba. Ezután tedd bele a csirkét és legalább 4 órán keresztül, de inkább egy éjszakán át tartsd lehűtve. Felhasználás előtt tisztítsd meg a páctól.

Négy további ízesítési lehetőség/ötlet az író páchoz sütőben, vagy serpenyőben való sütéshez:

  • Adj a fenti író páchoz 4 teáskanál curry port, 2 teáskanál őrölt köményt, 2 teáskanál őrölt kurkumát.
  • Adj a fenti alap páchoz 2 evőkanál adobo szószt egy doboz csilis adobo-ból; vagy 2 evőkanálnyit szárított jalapeño paprikából (chipotle).
  • Adj hozzá 2 evőkanál füstölt paprikát, 2 evőkanál Tobasco szószt és 2 teáskanál zellermagot.
  • Tegyél bele 2 db vékonyra szeletelt citromot és 3 db finomra szeletelt fokhagymát, valamint 2 csésze apróra vágott friss kaprot.

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít. Az író emberi táplálékul is szolgálhat, bár jelenleg Magyarországon inkább csak biogazdaságok termékei között, kis mennyiségben kerül kereskedelmi forgalomba, mivel fogyasztása nem elterjedt. Az észak-európai országokban, valamint India egyes vidékein és néhány vele szomszédos országban fogyasztása népszerűbb. Laktóztartalma a tejhez képest kisebb, ugyanakkor értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az édes írót kinyerése után hamar el kell használni, mert néhány óra alatt kesernyés, émelygős ízű lesz. Az író nem tévesztendő össze a savóval, amely rögtön a tej megalvadása során, a kazein kicsapódása után keletkező áttetsző folyadék.Wikipédia

Recept by Alison Roman
Fénykép by Matt Duckor
2013 júliusa

 

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília