Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Csaknek 60%-ka a brit üzlethálózatnak – Veszélyes baktériumot tartalmazó csirkéket vásárolt

Kép: Flickr, felhasználó Snowpea and Bokchoy útján

By Dan Nosowitz 2014 December 1.
Modern Farmer

Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal – a brit kormányzat élelmiszerbiztonsági szervezete – felgyorsította egy tanulmány közzétételét a szupermarketek csirkéiben lévő baktériumok legelterjedtebb fajtáival kapcsolatban. Az eredmény kissé ijesztő.

A brit szupermarketek csirkéivel probléma van, és ez a probléma név szerint a campylobaktréium. Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal – egy élelmiszerbiztonságért felelős kormányzati szervezet az Egyesült Királyságban – ezen a héten megállás nélkül adott ki olyan adatokat, melyek a szupermarketek polcain lévő csirkékkel kapcsolatos felméréseken alapulnak.

Elvitel esetén: legyen körültekintő az előre csomagolt csirkével.

2014 augusztus végén a Hivatal kiadta a tanulmány előzetes eredményét, amely megállapítja, hogy 59%-ka a szupermarketben kapható csirkéknek campylobaktériummal fertőzött. A legelképesztőbb, hogy a tesztelt csirkék 4%-ánál a baktérium lényegében a csomagolás kívül eső részén található, amely sokkal veszélyesebb lehet magán a csirke felszínén lévővél – a fogyasztók talán nagyrészt tisztában vannak azzal, hogy a csirkét óvatosan kellene kezelni és elkészíteni, hiszen a csomagolás is érintkezhet más élelmiszerrel, amellyekkel talán nem bántak elég körültekintően.

A campylobaktérium a legelterjedtebb kórokozók egyike, mely megtalálható a nyers baromfiban, gyakoribb a közismert szalmonellánál. Ez általában gyomor- és bélbántalmakat okoz fertőző tünetekkel, a hasmenésen át egészen a halálig – becslések szerint a baktérium körülbelül 100 ember halálért felelős évente és csaknem százezreket fertőz meg. Az Egyesült Államokban kb 2.4 millió fertőzést okoz és nagyjából 125 ember haláláért felelős évente. Azonban a campylobaktérium a főzés során megsemmisül, amennyiben a csirke ki van téve legalább 120 Farenheitnek (49 ℃), amely kevesebb, mintha a csirkét közepesen,  félig átsülve szolgálnák fel – ami nem annyira valószínű -, és ez sokkal alacsonyabb, mint a mi normál testhőmérsékletünk, természetesen a csirkéhez képest.

Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal egyelőre nem közli azon érintett szupermarketek neveit, amelyeknél mérgezett csirkét találtak; úgy tűnik a Tesco igazgatója – a Tesco igen népszerű szupermarket az Egyesült Királyságban – voltaképpen már lobbizott az Élelmiszer Szabványügyi Hivatalnál, hogy tartsa vissza azokat a ténymegállapításokat, amik kisebb kalamajkát okoztak mindenfelé. Egy biztos, az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal felhívja a figyelmet a vásárlásnál, hogy tartsuk távol magunkat az esetlegesen fertőzött, előre csomagolt csirkék  megérintéstől és hasonlóktól.

Az a bánásmód, ahogyan ipari szempontból nézve a baromfikkal bánnak, nemcsak embertelen, de a különböző baktériumoknak is egyben a melegágya. Az alábbi rejtett-kamerás felvétel minderről sokat elárul:

Forrás: Nearly 60% Of British Store-Bought Chickens Have Dangerous Bacteria

Modern Farmer

(Amennyiben fordítással kapcsolatos érszrevétele, vagy weboldalunkkal kapcsolatos ötlete van, kérjük jelezze az [email protected] címen!)

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília