Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

A Holnap Farmjai, napjainkban

By Sarah Baird on February 20, 2015
Modern Farmer

A hidegháború táplálta rettegés és a rohamosan fejlődő űrtechnológia; amerikaiak, akik őrülten futurisztikus, George Jetson (A Jetson család rajzfilmsorozat – szerk.) stílusú jövendöléseket gyártanak a XX. század közepén. Ezt kiegészítve repülő autókkal, robot cselédlányokkal, és Mesevilág-stílusú szerkentyűkkel, a mezőgazdálkodás jövője fokális ponttá vált a szatíraírók és rajzfilmkészítők számára.

Tex Avery (a Tapsi Hapsi és számtalan  más animációs alak megalkotója) nem állt ellen annak az ironikus gondolatkísérletnek, hogy milyen lehet majd a mezőgazdálkodás 100 évvel később a jövőben. Avery 1954-ben mutatta be megelevenített kisfilmjében – A holnap farmjaiban – a jövő kiparodizált tanyáinak lehetséges módjait hibrid állatokkal (vagy állatokat tárgyakkal keresztezve) a megnövekedett termelékenység érdekében.

Az alábbi felsorolás körvonalazza az összes Avery által tervezett mókás, tanyasi hibridállatot, rangsorba rendezve (minden tiszteletet megadva) az általa felvázolt tanyasi udvarban betöltött szerepük fontossága és hasznossága szerint. Minden hibridállatnak mind a funkcionalitása, mind az abszurditása tojásokkal lett osztályozva egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol 5 tojás jelzése a funkcionalitásnak vagy az abszurditásnak a magasabb szintjét jelöli külön-külön.

1

1. Narancsfával keresztezett egy erdei fenyőfát: Ez a keresztbeporzás – Avery világában – lehetővé tenné a citrusfélék termesztését az esedékes évben mindenféle éghajlaton. Mi a ráadás? Minden narancs-sarjadék visel egy kis télikabátot.
Funkcionalitás: 4 tojás
Abszurditás: 4 tojás

2

2. Tojáskeltetőt keresztezett egy kenyérpirítóval: A keltetőgép ebben a rajzfilmben kísértetiesen hasonlít egy mostanában, a ‘Saturday Night Live’ c. műsorban szó esett Keurig-stílusú csirke keltetőre.
Funkcionalitás: 5 tojás
Abszurditás: 3 tojás

3

3. Karácsonyfát keresztezett egy esőernyővel: A karácsonyfának ezt a változatát egyszerűen össze lehetne csukni (esőernyő-stílusban) és könnyed összejövetelhez ki lehetne nyitni a következő évben. (SkyMall, hol vagy, amikor a legjobban van rád szükségünk?)
Funkcionalitás: 5 tojás
Abszurditás: 3 tojás

4

4. Tehenet keresztezett egy hóddal: Elméletben, a hód farka ide-oda csapkodna, mint egy ping pong ütő, hogy segítsen elhárítani a legyeket. Az még nem dőlt el, vajon a tehén tudná-e használni a hódfogait a felkérődzött táplálék rágcsálásához.
Funkcionalitás: 4 tojás
Abszurditás: 3 tojás

5

5. Mexikói ugráló babot keresztezett kukoricával: Már előre látom, ahogyan ez népszerű party-kajává válik.
Funkcionalitás: 3 tojás
Abszurditás: 4 tojás

6

6. Csirkét keresztezett egy beszélő papagájjal: Minden bizonnyal a csirke nyomban tudatná veled, amikor éppen tojt egy tojást, de ez olyan érzés lenne, mint egy baromfi túl sok személyes információjának a megosztása.
Funkcionalitás: 4 tojás
Abszurditás: 3 tojás

7

7. Birkát keresztezett egy kezeslábas-fehérneművel: Célja a birkanyírást egyszerűbbé tenni, amely a viselőjének egy bolyhos, bárányszerű kezeslábas látványát nyújtja, ami szinte már csaknem vonzó.
Funkcionalitás: 4 tojás
Abszurditás: 2 tojás

8

8. Csirkét keresztezett egy struccal: Látszólag nagyobb csirkecombokat teremt; szerintem reneszánsz fesztiválok már kisajátították ezt a piacot.
Funkcionalitás: 3 tojás
Abszurditás: 3 tojás

9

9. Csirkét keresztezett egy százlábúval: Ez a hibrid lehetővé tenné megnövelni a csirkecombok számát csirkénként. (Avery tényleg azokra célzott.)
Funkcionalitás: 2 tojás
Abszurditás: 3 tojás

10

 10. Tehenet keresztezett egy kenguruval: Nyilván – ha keresztezné egy erszényessel – a tehéntej látszana még az üvegbe töltés előtt az elülső erszényében. Én nem venném meg.
Funkcionalitás: 1 tojás
Abszurditás: 1 tojás

11

11. Hampshire-disznót keresztezett egy konyhai mosdókagylóval: Ebben a találmányban elhelyezne egy nagyméretű malacot egy konyhai mosdókagyló alatt, egy természetes hulladékgazdálkodásként működve. Ez valószínűleg tényleg létezik.
Funkcionalitás: 5 tojás
Abszurditás: 1 tojás

12

12. Kacsát keresztezett egy banánnal: “Nem tudjátok őt megkopasztani lányok, csak meghámozni.” Ne.
Funkcionalitás: 1 tojás
Abszurditás: 4 tojás

13

13. Paradicsomot keresztezett egy grapefruittal: “Idegesíti, amikor a vásárló nyomkodja a zöldséget (élelmiszerboltban), ezért mi kereszteztünk egy paradicsomot egy grapefruittal.” Ez egy nagyon remek tréfa lenne, ha megfelelően hajtják végre.
Funkcionalitás: 4 tojás
Abszurdutás: 2 tojás

14

14. Bárányt keresztezett egy tacskóval: Ez a keresztezés  “5 méterrel több gyapjút adna birkánként” a termelőknek. Avery egyértelműen túlbecsülte a tacskó hosszát és kerületét.
Funkcionalitás: 2 tojás
Abszurditás: 2 tojás

15

15. Versenylovat keresztezett egy zsiráffal: Talán az összes szójáték leggiccsesebbike; ez lehetővé tenné egy versenylónak, hogy mindig “egy nyakhosszal nyerjen”.
Funkcionalitás: 0 tojás (A szörnyű szójáték miatt.)
Abszurditás: 1 tojás

16

16. Gólyát keresztezett egy jávorszarvassal: Ez a hibrid teremtmény alkalmazkodna a “türelmetlen újdonsült párok nyugtalan vágyódásához, hogy belevághassanak egy nagy családba”.
Funkcionalitás: 1 tojás
Abszurditás: 4 tojás

 

Képek: Tex Avery, “World of Tomorrow“, 1954

Forrás: Modern Farmer, Farms of Tomorrow, Today

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília