Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

A rejtélyes Kauai ezernyi vadonélő csirkéje

By Dan Nosowitz on April 1, 2015
Modern Farmer

A Hawaii-szigetek egy mesterkurzus keretében állatokat mutatott be, és a Kauai nevű szigetrészen a legnyilvánvalóbb téma a csirke. Vadonélő csirkék ezrei kóborolnak a szigeten anélkül, hogy lenne természetes ellenségük. Egy új tanulmány arra a kérdésre keresi a választ: mit csinálnak ott és mit tudnak tanítani nekünk?

A Hawaii-szigetek, hihetetlen távol minden kontinenstől, nagytestű állatokat jelentős mértékben távol tart már a polinéz betelepülés óta (ez vitatott), mely időszámításunk szerint valahol 300 és 800 között volt. Ott nincsenek emlősállatok, csak némi denevér, és a nagyobb állatok is mindössze néhány közép-méretű madár. A legtöbbjük Hawaiion található – földtanilag még újszerűnek mondható -, ezért a behozott állatok pótolják az elpusztításukat. Erre jó példa lehet a Nagy Sziget vadon élő szarvasmarhája, azonban Kauain egy másfajta állatállomány maradt fenn: a csirke.

Kauai több ezer vadonélő csirkének az otthona, egy bizonyos fajtáé, aminek élénk tollazata van, de a sziget ökoszisztémáját tekintve vegyes értékű. A csirkék Kauain őshonos mérges-százlábúakat esznek – ez egy olyan tulajdonságuk, ami az embereknek úgy tűnik tetszik -, azonban nincsen természetes ellenségük, beleértve a macskákat és kutyákat, és számuk riasztó mértékben növekszik. Néhányat már elvittek más szigetekre a szigetcsoporton belül, mint Oahura, ahol nem fogadták őket olyan szívesen. De kutatók egy csoportja a Michigani Állami Egyetemről egy váratlan ok miatt érdeklődött a madarak iránt. Előfordulhat, hogy Hawaii-i csirke a madár egy ellenálóbb fajtájához vezethet el?

Minden hazai csirke egy madár leszármazottja, amit vörös dzsungeltyúknak neveznek; különböző területeken őshonos, de leginkább Délkelet-Ázsiában. Napjaink házi csirkéi jórészt oly távol vannak a vörös dzsungeltyúktól, hogy azokat aligha lehet vele összehasonlítani, azonban a Hawaii-i csirkék egy kicsit különbözőek. A polinézek vörös dzsungeltyúkot hoztak magukkal, amikor betelepültek Hawaiira, és egyszerűen csak keresztezték őket házi csirkékkel azt követően, hogy Cook Kapitány partraszállt a szigetcsoporton 1778-ban. Tehát a Hawaii-i csirkék vadonélő formáját nem olyan rég hozták létre.

A tanulmány kísérletet tesz megalkotni ezen madarak bonyolult történelmét, felhasználva esetleg az ellenálló-képességüket, hogy létrehozzanak szívósabb házi csirkefajokat. Azt is megerősítette a tanulmány, hogy a Hawaii-i csirkék valójában csak az elmúlt néhány évtizedben jutottak be, úgy mint a Hawaii-i galamb, miután az Iniki Hurrikán elpusztította az elkerített területeket 1992-ben, felszabadítva a sziget dzsungeljében fogságába esett csirkéket. A Molekuláris Biológia legfrissebb számában olvashatsz erről még több tanulmányt.

Hawaii vadonélő csirkéi

Kauai vadonélő csirkéi

Kép: Eli Duke

Forrás: The Mystery Of Kauai’s Thousands Of Feral Chickens

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília