Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Amiről a növények beszélnek

By Su Avasthi on March 28, 2015
Modern Farmer

Nekik nincsenek szájuk, fülük, nemhogy agyuk, azonban  számos tudós egyetért abban, hogy a növények folyamatosan beszélgetnek egymással. Nekünk csak meg kell értenünk a nyelvüket.

Egyszer ez sikerülni fog, és akkor felfedezhetjük, hogy a növények rendszeresen állati viselkedést mutatnak. Mi van, ha néhány kutatás azt mutatja, hogy kommunikálnak egymással és környezetükkel? Talán a növények vadásznak, sikoltoznak, osztozkodnak és felnevelik utódaikat épp úgy, mint az állatvilág tagjai.

Ez a lenyűgöző megállapítás áll az 53 perces dokumentumfilm mögött “Természet: Amiről a növények beszélnek” címmel egy lelkesen fogadott PBS csatorna részében,  melyet nemrég vetítettek a Netflix-en. (PBS: Public Broadcasting Service – az Egyesült Államok közszolgálati televíziós csatornája – szerk.)

A növényökológus JC Cahill egy feltevéssel indít:

Ha egy laikus embernek a növények viselkedéséről beszélsz, azt fogják gondolni, hogy megőrültél.”

Ezután emeli a tétet: Vajon ez a dokumentumfilm meg fog győzni minket arról, hogy a növények szociális lények?

Gyűjtögetés és vadászás

A növények képtelenek a vadászásra és gyűjtögetésre az élelem megszerzése érdekében igaz? Figyelve egy friss hajtást, amint kikutatja a táplálékokat időmúlás (time-laps) felvételeken keresztüli fényképek révén, talán megváltoztatja a véleményedet.

Ahogyan a levelek a fény forrásának iránya felé növekednek, úgy a földalatti felvétel feltárja, hogy a fiatal hajtás aktívan kinyomozza és a legtöbb tápanyagban gazdag talaj felé növekszik; egy folyamat, ami hátborzongatóbbnak tűnik, mint egy állat táplálék után való szimatolása.

Egy élősködő kúszónövény – beceneve a növényvilág Drakula Grófja – a gazdanövényén élősködik. Mihelyt kicsírázik, csaknem 72 órája van, hogy megtalálja áldozatát. Szóval hogyan talál hordozóra? A válasz: a szaglóérzékhez hasonló valamit használ.

Azon szkeptikusok, akik azt gondolják, hogy a növények nem szagolnak, látniuk kellene ezt a kúszónövényt, ahogyan az indája tekeredik a levegőben gazdanövény után kutatva. Távolabbi kísérletek feltárják, hogy ez a növény nemcsak kúszni tud kiszimatolva a paradicsom illatát, de a legkoncentráltabb szagok forrását választja ki.

Elriasztja a ragadozókat

Apropó szagok, figyelembe véve egy szeletelt paradicsom aromáját, a vágott virágokat, a frissen vágott fűt és más természetes illatokat, bánjunk velük gondosan. Amit a mi orrunk nem ismer – és ami lehet elrettentő néhány vegetárius számára –  az az, hogy ezek a szagok a növény számára egyenértékűek egy segélykiáltással. A növény, amikor veszéllyel vagy sérüléssel néz szembe, úgy engedi ki ezt az illatot, mint egy kémiai S.O.S-t.

A világ dohány növénye például különböző védelmi mechanizmusokat használ, hogy elhárítsa a környezeti veszélyeket. Egy méreganyagot bocsát ki, ami azonnal megmérgezi a legtöbb növényevő majszolót az ő leveleivel (ha úgy véled, hogy ez a méreganyag a nikotin, akkor igazad van!).

Amennyiben a méreganyag elégtelen, a növény segítség után “kiált”, kibocsátva egy szagot, ami odavonzza a ragadozókat, hogy jöjjenek felfalni ezeket a kártevőket. Ebben az esetben, az ellenség ellensége tulajdonképpen az ő barátja.

A legcsodálatosabb védelem mégis a képesség a fejlődésre különböző virágoknál, hogy vonzzák a különböző beporzó fajokat. Ez valójában meg tudja állítani a “beszélgetést” a sólyomlepkékkel és új virágokat növeszt, ami lényegében magához vonzza a kolibriket. Ez a képesség egy új fordulat a beporzóknál, ami egy meglepően új felfedezés.

Egy növény evolúciós fegyvertára összetettebb, mint egy állaté, állítják a biológusok, mert azok nem képesek helyváltoztatásra. A növények zseniális mechanizmusokat működtetnek, hogy túlélják a szárazságot, a kártevőket és a ragadozókat.

planttalk_hero1

Növény etikett

Úgy tűnik, hogy a növényvilágnak talán megvannak a maga sajátos társadalmi szabályai. Az invazív fajok figyelmen kívül hagyják ezeket a szabályokat, amelyek a növényvilág zsarnokaivá teszik őket. Ők egyfajta gyepháborút vívnak más növényekkel, ami elég ritka az “élni és élni hagyni” együttműködés szellemében bemutatott legtöbb növénynél.

Az ilyen territoriális küzdelmeknek valós következményeik vannak. Például a pöttyös búzavirág betört a montanai állatállomány legelőjére. A dokumentumfilm-készítők állattenyésztőket interjúvoltak, akik elmondják azt a veszélyt és viszontagságot amit a búzavirág betolakodása okoz az ő otthonukba. Ez jól mutatja, hogy a növényi viselkedés megértése nem csupán egy tudományos kísérlet. Szerencsére a vad csillagfű egy törzse be tud indítani egy kémiai ellentámadást, ami nemcsak védelmet nyújt a búzavirág ellen, de önzetlenül védi a szomszédos növényeket.

Ahogyan az elefántcsordák, úgy tűnik a növények is felismerik rokonaikat és jobban védik őket, mint ugyanannak a fajnak a nem-rokon tagjait. Egy elvégzett kísérlet a Douglas fenyőerdőben bemutatja, hogy a növények nemcsak osztoznak az erőforrásokon, de nagy valószínűséggel felfelé irányítják azokat utódaiknak. Ez meggyőző bizonyítéka arra, hogy a táplálót nem lehet korlátozni az állatvilágban.

A “Természet: amiről a növények beszélnek” egyszerre elgondolkodtató és roppant izgalmas. Az időmúlás-fényképezés mókás, a példák meggyőzőek és a felvetés határozottan érdekes. A bemutatott kutatás új lehet és szokatlan, továbbá a tudományos közösség még nem teljesen tette magáévá, de ez határozottan beindítja a gondolkodást. Az még nem derült ki, hogy miről beszélnek a növények – de a dokumentumfilm valószínűleg kap pár nézőt, akik a növényekről fognak beszélnek.

Értékelés: Korhatár nélküli és családbarát

Képek a PBS által – Nature: What Plants Talk About.

Amiről a növények beszélnek – Dokumentumfilm (angol nyelvű)

Forrás: What Plants Talk About

 

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília