Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Az ír farmerek új birkaterelője egy repülőrobot

By Dan Nosowitz on April 13, 2015
Modern Farmer

A pásztorkutyák talán aranyosabbak, de közel sem tudnak úgy repülni, mint az írországi gazdák által használt birkaterelő drónok.
 

Itt már röviden érintettük a drónokat, mert a kicsi, légi úton közlekedő, többezer érzékelő szenzort magába foglaló repülőrobotok nagyszerűnek ígérkeznek a mezőgazdálkodók számára. A drónok nem ideálisak – eddig még – az Amazon által összeállított csomagok ajtódig törénő kiszállítására, viszont a hatalmas vidéki területek kevés ráfordítást igénylő ellenőrzése szemszögéből nézve, szinte már felbecsülhetetlenek. Azonban a legtöbb drónt, melyekről korábban szót ejtettünk, az olyan erőforrások, mint a víz és a műtrágya ellenőrzésére, illetve a termények növekedési ütemének megfigyelésére használják. De a most bemutatott drón egy kicsit más.

Írórszágban két földműves testvér – Paul és Declan Brennan – vásárolt egy kisméretű Yuneec Q500 típusú, négy forgószárnyas, távirányítással működő és nagy felbontású kamerával ellátott helikoptert. Ők azonban nem csak a farmjuk feletti átrepülésre használják (ami nagyon szép!): ők ezt a drónt a kis birkanyájuk terelgetéséhez veszik igénybe.

Nézd meg a videót!

Meglepő módon, a birkák – úgy tűnik – figyelnek a drónra és hagyják, hogy terelje őket. Emellett a drón helyzete nagyszerű kilátást nyújt fentről nézve, bizonyítva számunkra azt, hogy a birkák nem mennek rossz irányba. És ami még jobb, hogy mindez távolról történhet. Persze ezek a drónok nem olcsók – a Yuneec Q500 eléri az 1.299 dollárt (~317.000 forintot) és az akkumulátora csak 25 percig képes őt a levegőben tartani. Azonban ezek a funkciók rövidesen javulni fognak.

CNET által, kép: YouTube

Forrás: Irish Farmers’ New Sheepdog Is A Flying Robot

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília