Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Indonéz “gothcsirke” hódít Európában?

Tudtad, hogy létezik egy igen ritka kakas- és tyúkfajta, az úgynevezett Ayam Cemani? (Ayam jelentése “csirke”, cemani jelentése “teljesen fekete“.) Neki az a különlegessége, hogy mindene teljesen sötét: tollazata, húsa, belső szervei, csontozata… talán a lelkiismerete is.

Ennek a viszonylag modern és nem túl népszerű szárnyasnak darabja jelenleg 600 ezer forint (2500 dollár) környékén van, ezért egyelőre inkább díszállatként tartják; de vannak helyek, ahol ételként fel is szolgálják. Fekete színét egy erősen domináns genetikai elváltozás, a fibromelanosis, vagyis a hiperpigmentáció okozza. A madarat az indonéz Jáva szigetéről hozták be először Európába 1998-ban, és jelenleg főként Hollandiában, Németországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban tartanak belőle készleten – a kereslet azonban egyre inkább növekszik irántuk.

Az Ayam Cemani barátságos állatnak számít, a tyúkok mintegy 60-10 krémszínű tojást tojnak az első évben. A tojások, méretüket tekintve szokatlanul nagyok a tyúk testéhez mérten. A kakas átlagos súlya 2-3 kg, a tyúké 1,5-2 kg.

Aki vasárnapi ebédhez, vagy csak álattartás céljából szeretne otthonra eredeti Ayam Cemani naposcsibét, az a Greenfire Farms-tól egyszerűen email útján is ([email protected]) rendelhet – mindössze 235 dollárért szállítással együtt. Az év biznisze!

Ui.: Nálunk valószínűleg nem lesz kapható a közeljövőben a szóban forgó nonkonformista baromfi fajta, ezért ha valaki csak az íze kedvéért nyúlna ilyen mélyen a zsebébe, szeretnénk tájékoztatni, hogy a “goth-burgernek” ugyanolyan íze van, mint a hagyományos csibeburgernek!

2

Kép: Google

Kép: Google

Kép: Google

Kép: Google

Kép: Flickr/Schubert Ciencia, Modern Farmer

Kép: Google

 

Forrás: Wikipédia
Képek: Google

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília