Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Titokzatos csirkék

Titokzatos csirke

By Lauren Larson on January 16, 2015
Modern Farmer

A történelem során és kultúrákon át az ember a csirkéhez fordult válaszokért az élet nagy kérdéseinek felmerülésekor. Kellene háborúzni mennünk? Esni fog tavasszal? Hozzá kéne mennem egy férfihez aki maga mögött tudhatja a Drót című sorozat minden évadját, és még egy szemetest is vásárol? Kérdezzen a csirkéjétől.

A csirkék maguk aligha lehetnek jósok – nem elég magasztosak -, azonban kitüntetett szerepet játszottak számos kultúra jövendölési rituáléjában. Az azande szudáni nép, miután feltett a csirkéhez egy kérdést, megetette azt egy kisebb mennyiségű méreggel – a választ az alapján határozták meg, hogy a csirke megmenekült-e vagy sem. A dogon népcsoport Maliban a csirkék segítségével kutatott válaszok után azok torkainak elvágása által. A válasz azon múlt, hogy melyik oldalára esett a csirke.

Az Ókori Róma kezdetben a vadon élő madarakat vette figyelembe jelként, de idővel ők is a csirkéket kezdték előnyben részesíteni a jövendöléseknél. A pap gabonát szórt szét több csirke előtt. Amennyiben azok rendezetlenül állták körbe, az balsorsot jelzett. Publius Claudius Pulcher, egy római tábornok, egyszer behajította saját megszentelt csirkéit az óceánba, mert azok visszautasították az ételt – ami rossz jel. A tábornok ezután azzal folytatta, hogy látványosan veszített a karthágóiak ellen a Drepanai Csatában, úgyhogy legyen ez egy lecke Önnek is.

Csirke – fenséges és mindenütt jelen van

Miért éppen a csirkék? Megkérdeztünk erről különféle baromfi kultúrával (baromfiológiával?) foglalkozó szakembert, akik azon elmélkednek, hogy a csirkék miért annyira népszerűek a jövendöléseknél.

A csirke használata
a szertartásoknál
előidézhetett látomást
a tömegeken belül

Andrew Lawler, a “Miért szelte keresztül a csirke a világot?” című könyv írója szerint, a rómaiak kezdetben azért figyelték a vadon élő madarakat, mert azok igen magasan repültek, közel az istenekhez. Később azonban, a rómaiak inkább a csirke kezelhetőségét kezdték el értékelni. “Azokat könnyedén magunk körül tarthatjuk, ami sokkal kezelhetőbbé teszi őket egy gyors jóslási szertartás esetén, mint mondjuk egy nehezen megfogható holló vagy sólyom esetén” – mondja Lawler. A csirkék hamar felnőnek, kevés gondozást igényelnek, és a rómaiak esetében, azokat el lehetett vinni hosszú ideig tartó hajózásokra katonai felfedező utak során.

Stephen Dueppen antropológus szintén rámutat az alkalmasságra, ami a csirkék népszerűségének egyik oka. Dueppen a csirkék felhasználását tanulmányozta Kirikongo-ban, egy vaskorbeli településen Burkina Faso-ban. Dueppen hiszi, hogy a csirkék használata rituáléknál idézhetett elő látomásokat a közeli tömegeken belül. Miért fizetne konzultációért a szent pávának, amikor Ön bármikor elkaphat egy csirkét a kertjében?

A méret a lényeg

Dueppen megjegyzi, hogy bár a csirkék szabadon elérhetőek, az olyan tényezők, mint a csirke mérete, színe és életkora, mind nagyon fontos. Egy nyugati segélyszervezet dolgozói csaknem tönkretették a dogoni torokvágási rituálét az áldozati bemutatásnál a környékre jellemző, nagyméretű Rhode Island-i vöröscsirkék miatt (a nagyméretű mellel rendelkező csirkék mindig előrebuktak). A rómaiak esetében, a csirkéket jövendőmondásban használták, amelyeket Negroponte szigetéről kellett összegyűjteni. “Nem tudsz csak úgy véletlenszerűen tőrbe csalni egy állatot és feláldozni azt“, mondja Drueppen – amit remélhetőleg Ön már eddig is tudott.

Hogy mégjobban kedvét vegyük az olvasóink között néhány DIY jósnak (do it yourself: csináld magad – szerk.), azért azt fontos megjegyezni, hogy jellemzően csak egy közösség különleges tulajdonságokkal bíró tagjai tudtak részt venni a csirke-rituálékon. Az antropológus E.E. Evans-Pritchard elemzései szerint, az azandék esetében, a csirke-jövendölés a rituálé során csak egy kijelölt vallási vezető közreműködésével volt végrehajtható. A vallási vezetőnek, akit puta benge-nek hívtak, tartózkodnia kellett a bűnöktől, olyanoktól, mint az erős illatú hústól és “szeleket okozó zöldségektől”. A puta benge-nek továbbá kerülnie kellett a nőket, és arra biztatták őt, hogy törje össze a heréit, biztosítva az önmegtartóztatást. A tudás ára, igazam van?

Az igazi spirituális állat

A csirkék eredetileg nagyon közel élnek az otthonukhoz. Dueppen megemlíti, hogy ez a közelség egyfajta hazai köteléket hoztott létre az emberek és a csirkék között. “Közeli (kulturális) társakká váltak“, mondja Dueppen. “Ily módon, amikor áldozatként ajánlották fel őket, az valami olyasmi volt, mintha a házukat ajánlottak volna fel.”

Susan Squier, a “Baromfi tudomány, csirke kultúra: egy részletes ABC” szerzője, szintén felhívja a figyelmet az ember és csirke közti szent kötelékre. “Ha meg akarod ismerni az emberi lét jövőjét, akkor érdemes tanulmányozni a csirkéket”, mondja Squier. “A csirke valaha az emberi létezéssel volt egyenértékű.” Squrier továbbá megjegyzi, hogy Arisztotelész idején a filozófusok a tyúk tojásait tanulmányozták, hogy megértsék az emberi embriókat. Platón pedig inkább “tollnélküli kétlábúnak” hívta az embereket.

Lawler felhívja a figyelmet arra, hogy a csirkék is számos viselkedésbeli sajátosságban osztoznak az emberekkel. A csirkék ugyanazon a helyen szeretnek aludni minden éjjel – példaként felhozva – és társaságkedvelőek. A tyúkok erősen anyai kötődésűek, a kakasok pedig ragaszkodnak a területükhöz. Tanulmányok még inkább azt sugallják, hogy a csirkék aggódóak. “Tehát a csirke tükröket tart elénk életünk során, amit más madarak nem tesznek“, mondja Lawler.

Az emberek ténylegesen egyre több csirkét nevelnek fel spirituális állattartás céljából. Lawler úgy véli, hogy a csirkék emberek által történő szelidítése azóta illeszkedik az igényeinkhez, mióta megjelent a vörös dzsungeltyúk (házityúk – szerk.), ami egy közönséges dzsungelcsirke vadabb előde. “Az ősök elsősorban azzal a céllal tervezték a madarat, hogy megválaszolja spirituális kérdéseinket”, mondja Lawler, “mi modernek pedig gondoskodtunk arról, hogy el legyünk látva olcsó hússal és tojásokkal“.

Mivel a jövendölési szertartások annyira különbözőek, ezért nehéz általánosításokat levonni a kultúrákon keresztül történő  csirkék rituális célú igénybevételéről. Némely közösség a csirkék érzékszerveit használta a jövő előrevetítésére, másik pedig a csirkék viselkedését használta ugyanerre a célra.

Mindenesetre, ezek mögött a gyöngyszerű, beesett szemek mögött hever az univerzum összes titka.

Forrás: Mystical Chickens

  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília