Frissen vágott hazai áru
100% magyar termelőtől
default-logo

Talán nem éppen élelmiszer üzletláncokban kellene sokszor csirkét vásárolnunk

Image via Flickr user Warrenski

By Dan Nosowitz; 2014. December 1,
Modern Farmer

A legutóbbi botrány, ami szupermarketek csirkéivel kapcsolatos, Kanadából származik. Ezúttal egy szupermarket maga számolt be a csirke lejárati dátumának újracímkézéséről, amely nem máson alapult, mint “szaglás-teszten”. Talán itt az ideje, hogy teljes mértékben abbahagyjuk a szupermarketekben kapható csirkék megvételét?

Úgy tűnik, minden héten születik egy új tanulmány, vagy egy új botrány a szupermarketekben kapható, előre-csomagolt csirkék vagy csirkerészek veszélyeivel kapcsolatban. 2014 december elején Kanadából érkezett egy ilyen, ahol a Radio-Kanada számolt be arról, hogy az IGA – egy északon nagyon népszerű, óriási nemzetközi élelmiszer üzletlánc – voltaképpen folyamatosan újracímkézi az előre-csomagolt csirkét azt a látszatot keltve, hogy az frissebb, mint valaha.

Egy IGA alkalmazott – aki a névtelenséget választva – mondta el a Radio-Kanadának, hogy az áruházukban rutinszerűen újracímkézik a csirkéket:

Amikor a termék lejárt, miután az már három napos, szemre megvizsgáljuk, hogy jól néz-e ki és szagra jó-e. Azután újracsomagoljuk azt és visszatesszük a polcra.” – mondja az ott dolgozó férfi, hozzátéve: Az IGA-nél meghosszabbítjuk egy nappal az időtartamot. Függően az üzletlánctól, függően a vezetőktől, olykor van, hogy ők három nappal tovább is meghosszabbítják.”

Ez a gyakorlat – nyilvánvaló okokból – lényegében illegális Kanadában: egy szupermarket alkalmazottja által elvégzett szaglás-teszt nem elégséges vizsgálat annak eldöntésére, hogy a lejárati dátum meghosszabítható-e vagy se. A Radio-Kanada kísérletet tett némi IGA-féle csirkének a megvásárlására, majd letesztelte, ahol is a teszt rendkívüli mértékben hemzsegett a baktériumoktól. Baktériumok számos típusa ugyan megtalálható a baromfiban, amelyet azonban a normál hőmérsékletű főzés elpusztít; de a megtévesztő, félrecímkézett csirke főzése sokkal veszélyesebb a baromfi esetében, mint a normál lejárati dátummal rendelkező csirke főzése.

Az Egyesült Államokban valójában jogszerű újracímkézni  a csirkét – amely számunkra teljes érthetetlen. Ezen Államok esetében a New York-i Key Foods üzletlánc néhány évvel ezelőtt a nyilvánosság elé tárt egy kiskaput.

Részben ezért az IGA szerint a csirke lejárati dátumának újracímkézése nem az saját üzletláncuk politikája, de ők határozottabban tesznek majd arról, hogy ilyen ne forduljon elő többet, ami, rendben van, elhisszük…

Forrás: Maybe We Just Shouldn’t Ever Buy Grocery Store Chicken

Modern Farmer
  • "Tudom, hogy megfelelő minőséget kapok, megfelelő a tisztaság, a higénikus körülmények olyanok, amilyet én elvárok..." - László Ildikó
  • "Itt mindig friss és mindig kiváló a minősége a húsnak!" - Lutár Patrícia
  • "Itt magyar termékek vannak, baráti hangulat és osztályon felüli minőségű áru..." - Usztics Mátyás
  • "Általában el vagyok kényeztetve..." - Esztergályos Cecília